ELDORADO FOR SEJLERE

ELDORADO FOR SEJLERE

Af: AP Møller Fonden.

Nyt center skal fastholde Danmark som førende sejlsportsnation


En perlerække af VM- og OL-medaljer har i mange generationer placeret dansk sejlsport i den absolutte verdenselite. Men konkurrencen er hård, og det kræver en stor indsats fra sejlerne at fastholde den flotte position. Seks sejlklubber i aarhusområdet er gået sammen for at give dem en hjælpende hånd. Med en støtte på 36 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden har de igangsat byggeriet af et internationalt sejlsportscenter, der skal give elitesejlere de bedst mulige rammer og træningsforhold. Centeret skal også hjælpe unge på vej i en sejlerkarriere og være et sted, hvor bredden i sejlsport tilgodeses.

Det kommende sejlsportscenter placeres i det nordvestlige hjørne af Aarhus Ø ved indsejlingen til lystbåde- og træskibshavnen og med udsigt både over Risskov og Aarhusbugten med Mols som bagtæppe.

Ud over to store bådehaller vil byggeriet indeholde værksteds-, klub- og mødelokaler, kontorer til medarbejdere fra sejlklubberne, Dansk Sejlunion og Team Danmark, loungeområde og mulighed for overnatning. Centeret bliver også et aktiv, når Danmark skal tiltrække og afvikle internationale sejlsportsstævner. Ilddåben kommer allerede få måneder efter åbningen, når Aarhus er værtsby for VM i samtlige olympiske bådeklasser i august 2018.

Vi har mødt byggeriets arkitekt Christian Cold fra Entasis og Hans Skou, bestyrelsesformand for Fonden Aarhus Internationale Sejlsportscenter, der står for opførelsen og driften af centeret:

Hvad er baggrunden for, at I tænker bredden ind i jeres vision, Hans Skou?
“Som andre idrætsgrene har sejlsporten behov for at tiltrække nye medlemmer. Vi vil også gerne have unge ud på vandet, for sejlsporten kan noget helt unikt. Samtidig er de unge en base for talentudvikling. Projektet kan også tiltrække folk som ledere eller instruktører.

Endelig er der folkeskolereformen. Den længere skoledag gør, at skolerne idrætsmæssigt skal aktivere eleverne. Vi er allerede i dialog med Aarhus Kommune om, hvorvidt sejlsporten kan byde ind.

Alt det kan et internationalt sejlsportscenter med gode faciliteter understøtte. Og så spiller det selvfølgelig ind, at Aarhus ligger ved noget af det bedste sejlerfarvand i verden”.

Kan du give et eksempel på, hvordan sejlsportscenteret kan lette elitesejlernes hverdag?
“Alle bådtyper, vi kender i dag, vil kunne køre ind i bådehallerne med fuld rig. Normalt bruger du 1/3 af din tid på at rigge båden til, en 1/3 på at træne og 1/3 på at rigge af. Du kan altså få langt mere effektiv træningstid på vandet”.

I danske sejlklubber er der tradition for, at elite og bredde går op og ned ad hinanden, og det er vurderingen, at det er en væsentlig forklaring på den internationale succes. I kalder det “den danske model”. Hvordan skal det forstås?
“Det er specielt dansk, og det betyder, at vi har bredden som fundament for eliten, og bredden, som spejler sig i eliten. Det fantastiske i sejlermiljøet er den udveksling, der er mellem de to grupper. Vi har OL-vinderen, som til daglig går op ad en otteårig, der lige er begyndt at sejle optimistjolle. Det kommer der inspiration og et spændende samarbejde ud af. I dagligdagen er man jo “sejler” uanset, om du skal ud for første gang, eller om du har vundet OL-guld i 49’erne.

Men der skal også nyt blod ind i leder- og instruktørdelen, så vi altid har voksne, der kan løfte vores børn og unge. Det ser jeg også som en del af den danske model”.

Hvordan understøtter jeres arkitektur sejlsportens danske model, Christian Cold?
“Vi har som ambition at fremme uformelle møder mellem de forskellige mennesker og aldersgrupper. Det skal være let at mødes, og det skal være let at se, hvad andre arbejder med. Derfor er huset relativt transparent.

Vi har dertil komponeret huset som to stemmer, der supplerer hinanden. En basgang, som er råhuset i beton og en grå farvepalet, og en diskantmelodi, der kommer brugerne i møde i øjenhøjde med små opholdssteder i træ, som er rare at røre ved, og som er integrerede i terrasser osv.”.

Hans Skou, som medlem af byrådet, hvordan vurderer du, at sejlsportscenteret kan bidrage til det nye Aarhus Ø?
“Der er mange højhuse, og de ligger forholdsvis tæt, så vi har fokus på at lære af andres erfaringer, og vi forsøger at skabe liv og aktiviteter i gadeniveau og på vandet. Det kan sejlsportscenteret være med til, fordi det ikke lukker sig bag nedrullede gardiner, tykke betonvægge og lukkede porte.

Sejlsportscenteret ligger på den suverænt flotteste grund og som det ene punkt i en blå rambla, der strækker sig ind mod byen og videre ud ad Aarhus Å til Brabrand Sø. Du vil kunne sejle i kano og kajak hele vejen. Det, mener vi, understøtter visionen om at tiltrække og invitere alle indenfor”.

Christian Cold, arkitektonisk arbejder I med glasfacader, glas mellem rum og indbydende opholdsarealer. Bruger I andre virkemidler for at åbne centeret udadtil?
“Bådene er jo fantastiske maskiner, og det er sjovt at se folk arbejde, når de er specialiserede til fingerspidserne. Derfor har vi på nordsiden “forlænget” promenadens gangflade et stykke ind på den anden side af glasfacaden, så det inde i bådehallen kan bruges som arbejdsbord. Udefra giver det et godt overblik over, hvad folk arbejder med.

Desuden har vi lavet en udvendig trappe op til den store terrasse, hvorfra der er indblik til opholdsrum og kontorer. Herfra vil man også få udsyn over pladsen syd for, som til de store events vil være spækket af mennesker og aktiviteter”.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail